Структурно-математичне моделювання механічної, електромеханічної та робочих характеристик асинхронного двигуна - Баяновський, Олексій Анатолійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: Магістерська робота виконана на 59 сторінках, містить 27 ілюстрацій, 1 додаток, 3 таблиці та 15 використаних джерел. В магістерській роботі проведено розрахунок та побудова механічних та робочих характеристик асинхронного двигуна типу АОЛ2-31-4 за даними експерименту з безпосереднім його навантаженням та порівняння аналогічних характеристик, отриманих в результаті структурно-математичного моделювання. Порівняльний аналіз механічних характеристик отриманих обома методами показує, що значення відносної похибки за швидкістю не перевищує 1% для діапазону зміни статичного моменту навантаження від точки реального холостого ходу до 1,12Mном. Отриманий результат свідчить про те, що запропонований спосіб моделювання характеристик асинхронного двигуна з використанням SPS-моделі в MATLAB/Simulink дає незначне відхилення в порівнянні з аналогічними результатами отриманими в ході лабораторного експерименту та дозволяє рекомендувати математичне комп’ютерне моделювання з застосуванням SPS-моделі в MATLAB/Simulink для розрахунку основних характеристик (механічних та робочих) асинхронного двигуна

ENG: The master's thesis is completed on 59 pages, contains 27 illustrations, 1 appendix, 3 tables and 15 sources used. The master's thesis calculates and constructs the mechanical and operating characteristics of an asynchronous motor of the AOL2-31-4 type according to the experimental data with its direct load and compares similar characteristics obtained as a result of structural and mathematical modeling. A comparative analysis of the mechanical characteristics obtained by both methods shows that the value of the relative error in speed does not exceed 1% for the range of change in static load torque from the point of real idling to 1,12Mn. The obtained result indicates that the proposed method of modeling the characteristics of an asynchronous motor using the SPS model in MATLAB/Simulink gives a slight deviation compared to similar results obtained during a laboratory experiment and allows us to recommend mathematical computer modeling using the SPS model in MATLAB/Simulink for calculating the main characteristics (mechanical and operating) of an asynchronous motor
Structural and mathematical modeling of mechanical, electromechanical and operational characteristics of an asynchronous motor
Keywords: асинхронний двигун; механічна характеристика; робочі характеристики; математична модель; програмний комплекс; asynchronous motor; mechanical characteristics; operating characteristics; mathematical model; software package; ВКР; КЕТЕМ; TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering