Аналіз методів з природними механізмами визначення оптимального маршруту в комп’ютерній мережі Придніпровської залізниці [препринт] - Пахомова, Вікторія Миколаївна; Лепеха, Руслан Олегович (Укр.ДУЗТ, Харків, 2014)
UK: Для визначення оптимального маршруту розглянутого фрагмента комп’ютерної мережі Придніпровської залізниці розроблено на Java програмну модель «Route», що працює в двох режимах: за мурашиним алгоритмом елітної стратегії та канонічним генетичним алгоритмом. Оцінено, що залежність часу обчислення на моделі «Route» за мурашиним та генетичним алгоритмах від кількості маршрутизаторів в комп’ютерній мережі має поліноміальний характер, тоді як за алгоритмом Крускала – експоненціальний. Дослідження часу роботи моделі «Route» при різній кількості маршрутизаторів в комп’ютерній мережі показало, що в середньому визначення оптимального маршруту за мурашиним алгоритмом швидше приблизно в сто разів за генетичний алгоритм.

RU: Для определения оптимального маршрута рассматриваемого фрагмента компьютерной сети Приднепровской железной дороги разработана на Java программная модель «Route», работающая в двух режимах: по муравьиному алгоритму элитной стратегии и каноническому генетическому алгоритму. Оценено, что зависимость времени вычисления на модели «Route» по муравьиному и генетическому алгоритмам от количества маршрутизаторов в компьютерной сети имеет полиномиальный характер, тогда как по алгоритму Крускала - експоненциальный. Исследование времени работы модели «Route» при разном количестве маршрутизаторов в компьютерной сети показало, что в среднем определение оптимального маршрута по муравьиному алгоритму быстрее примерно в сто раз по сравнению с генетическим алгоритмом.

EN: To determine the optimal route under consideration fragment network Dnieper railway developed in Java programming model «Route», working in two modes: on ant algorithm elite strategy and the canonical genetic algorithm. It is estimated that the dependence of the run-time model «Route» on genetic algorithm and ant on the number of routers in the network has a polynomial in nature, while the algorithm Kruskal - exponential. Study Time model «Route» with various numbers of routers in the network showed that the average determination of the optimal route ant algorithm is faster by about a hundred times in comparison with the genetic algorithm.
Анализ методов с природными механизмами определения оптимального маршрута в компьютерной сети Приднепровской железной дороги
Analysis Methods with the Natural Mechanisms of Determining the Optimal Route Network Dnieper Railway
В. Пахомова: ORCID 0000-0001-8346-0405
Keywords: комп’ютерна мережа; мурашиний алгоритм; феромон; елітні мурахи; генетичний алгоритм; популяція; кросинговер; мутація; компьютерная сеть; муравьиный алгоритм; элитные муравьи; генетический алгоритм; популяция; хромосома; кроссинговер; мутация; computer network; the ant algorithm; pheromone elite ants; genetic algorithm; population; chromosome crossover; mutation; КЕОМ