Комбіновані алгоритми сортування - Шинкаренко, Віктор Іванович; Макаров, Олексій Вікторович (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2023)
UKR: Це дослідження представляє використання попередньої обробки даних для підвищення продуктивності алгоритмів сортування. Поєднання різних базових алгоритмів сортування вже успішно використовувалося, щоб перевершити будь-який окремий алгоритм. Метою цього дослідження є виявлення та оцінка різних способів реорганізації несортованих даних безпосередньо перед виконанням основного алгоритму сортування. Було розроблено та випробувано п’ять технологій попередньої обробки в поєднанні з коктейльним сортуванням, сортуванням із вставкою та швидким сортуванням. Часову ефективність оцінювали шляхом порівняння часу окремого алгоритму сортування та комбінованого алгоритму, який включає попередню обробку. Потрібне подальше вивчення методів попередньої обробки та їх впливу на різні алгоритми сортування.

ENG: This study represents the usage of data preprocessing for performance improvement of sorting algorithms. Combining of different basic sorting algorithms was already successfully used to outperform any sole algorithm. The purpose of this research is to discover and estimate different ways to reorganize unsorted data just before executing the main sorting algorithm. Five preprocessing technics were developed and tested in combination with cocktail sort, insertion sort and quick sort. Time efficiency was estimated by comparing time of sole sorting algorithm and combined algorithm which includes preprocessing. Further studying of preprocessing methods and their impact on different sorting algorithms is required.
Combined Sorting Algorithms
В. Шинкаренко: ORCID 0000-0001-8738-7225; О. Макаров: ORCID 0009-0003-0921-155X
Keywords: алгоритм; сортування; ефективність часу; комбінований алгоритм; попередня обробка; algorithm; sorting; time efficiency; combined algorithm; preprocessing; КІТ; TECHNOLOGY::Information technology