До питання оцінки ефективності інвестицій в умовах ризику - Бобиль, Володимир Володимирович; Гненний, Олег Миколайович; Пивоварова, Ганна Борисівна (Видавництво ТОВ « ДСК-центр», 2021)
UK: Ефективність роботи підприємства в сучасних умовах залежить від можливостей компанії гнучко використовувати різні інструменти та механізми у процесі фінансування своєї господарської діяльності. Розвиток ринку боргових інструментів має важливе макроекономічне значення для створення умов оновлення потенціалу підприємства. Сьогодні підприємства оцінили переваги залучення коштів на ринку довгострокового капіталу та почали активно використовувати боргові інструменти для фінансового забезпечення своєї діяльності.Інвестиційна діяльність нерозривно пов’язана з оцінкою стану та прогнозуванням розвитку інвестиційного ринку. Важливе значення при цьому має вміння вигідно розмістити кошти, правильно оцінити інвестиційну привабливість об’єктів інвестування. Адже показником ефективної економіки є не обсяги залучення інвестицій, а раціональність їх використання з метою забезпечення процесу розширеного відтворення. В роботі розглянуті відмінності критеріїв економічної ефективності в умовах ризику боргових фінансових інструментів з одного боку та пайових інструментів і реальних інвестиційних проектів з іншого, а також встановлення зв’язку ставки дисконту з урахуванням премії за ризик та закону розподілу грошових потоків для боргових фінансових інструментів за допомогою економіко-математичного моделювання та математичної статистики. За результатами було доведено, що для боргових фінансових інструментів може бути встановлений однозначний зв'язок між рівнем ризику та інвестиційною вартістю, а отже, і дохідністю. Це дозволяє у для обох названих підходів звести двокритеріальну задачу прийняття рішення щодо інвестування до однокритеріальної. Досліджено зв'язок ставки дисконту з урахуванням премії за ризик та закону розподілу грошового потоку для боргових фінансових інструментів.. Задача прийняття рішення у випадку пайових інструментів та реальних інвестиційних проектів залишається щонайменше двокритеріальною і однозначні співвідношення між ставкою дисконту з урахуванням премії за ризик і законом розподілу грошового потоку, подібні тим, які були визначені для боргових фінансових інструментів, для пайових інструментів та реальних інвестиційних проектів не можуть бути встановлені. Розроблено економіко-математичні моделі ставки дисконту з урахуванням премії за ризик для основних видів облігацій та типових дискретних і безперервних законів розподілу, що характерні для зворотних грошових потоків облігацій, що дозволяє встановити однозначний зв'язок ставки дисконту та закону розподілу грошового потоку, а, відповідно, і рівня ризику. Отримані результати дозволяють вірогідно визначати інвестиційну вартість фінансових інструментів залежно від рівня ризику.

EN: The efficiency of the enterprise in modern conditions depends on the company's ability to flexibly use various tools and mechanisms in the process of financing its business activities. The development of the debt instruments market is of great macroeconomic importance for creating conditions for renewing the potential of the enterprise. Today, companies have appreciated the benefits of raising funds in the long-term capital market and began to actively use debt instruments to finance their activities. Investment activity is inextricably linked with the assessment of the state and forecasting of the investment market. Important in this case is the ability to profitably place funds, correctly assess the investment attractiveness of investment objects. After all, the indicator of an efficient economy is not the volume of investment, but the rationality of their use in order to ensure the process of expanded reproduction. The paper presents studies of the differences between the criteria of economic efficiency in terms of risk of debt financial instruments on the one hand and equity instruments and real investment projects on the other, as well as establishing a discount rate taking into account the risk premium and cash flow distribution law for debt financial instruments using economic and mathematical modeling and mathematical statistics. According to the results, it was proved that for debt financial instruments a clear relationship can be established between the level of risk and investment value, and hence return. This allows for both of these approaches to reduce the two-criteria task of investment decision-making to one-criteria. The relationship between the discount rate taking into account the risk premium and the law of cash flow distribution for debt financial instruments is investigated cash flows similar to those identified for debt financial instruments, for equity instruments and real investment projects cannot be established. Economic and mathematical models of the discount rate taking into account the risk premium for the main types of bonds and typical discrete and continuous distribution laws, which are characteristic of the reverse cash flows of bonds, which allows to establish a clear relationship between the discount rate and cash flow distribution law, and, accordingly , and the level of risk. The obtained results allow to reliably determine the investment value of financial instruments depending on the level of risk.
On the Question of Investment Efficiency in Risk Conditions
В. Бобиль: ORCID 0000-0002-7306-3905; О. Гненний: ORCID 0000-0002-2944-5105; Г. Пивоварова: ORCID ID:0000-0001-5125-7680
Keywords: ризик; невизначеність; ставка дисконту; закон розподілу грошового потоку; очікувана ефективність; премія за ризик; risk; uncertainty; discount rate; cash flow distribution law; expected efficiency; risk premium; КОІО; КЕМ