Дослідження процесу формування шлакових включень у заготовках при машинно-безперервній розливці сталі - Мазур, Ігор Анатолійович; Волох, Віталій Іванович; Морозов, І. В. (Луцький національний технічний університет, Луцьк, 2024)
UKR: На підприємствах при машинно-безперервній розливці сталі (МБЛЗ) з різних марок сталі виготовляють заготовки з дефектом, попередньо класифікованим як захоплення шлаку. Внаслідок цього було проведено дослідження для визначення основних причин. Представлені металографічні дослідження дефектів заготовки, які показують, що причиною дефекту є не лише захоплення шлаку, але також холодні краплі та пористість. Для проведення металографічних досліджень застосовувалася різна ступінь травлення, також було виконано аналіз растровим електронним мікроскопом. Виходячи з наявної в літературі інформації та на підставі термодинамічної моделі системи Fe-Si-Mn-O проведено механізм та схему піноутворення та захоплення шлакових включень у кристалізаторі. За результатами металографічного дослідження запропоновано механізм утворення та захоплення холодних крапель та запропоновані рекомендації, щодо зменшення шлакових включень у заготовках.

ENG: For a long time, blanks with a defect, previously classified as slag entrapment, have been manufactured at the enterprise for grade MBLZ from different grades of steel. As a result, research was conducted to determine the root cause. Metallographic studies of workpiece defects are presented, showing that the cause of the defect is not only slag entrapment, but also cold drops and porosity. Different degrees of etching were used to conduct metallographic studies, and scanning electron microscope analysis was also performed. Based on the information available in the literature and on the basis of the thermodynamic model of the Fe-Si-Mn-O system, the mechanism and scheme of foaming and capture of slag inclusions in the crystallizer was carried out. Based on the results of the metallographic study, a mechanism for the formation and capture of cold drops and recommendations for reducing slag inclusions in the workpieces are proposed.
Research of the Process of the Formation of Slag Included in Billets during the Casting of a Continuous Steel Casting Machine
І. Мазур: ORCID 0000-0003-2177-7110; В. Волох: ORCID 0000-0002-9476-2465
Keywords: розливка сталі; пористість; шлакові включення; заготовка; безперервне лиття; steel casting; porosity; slag inclusions; billet; continuous casting; КГМ; TECHNOLOGY::Chemical engineering::Metallurgical process and manufacturing engineering