Ефективність передачі електроенергії у мережі з різними групами з’єднання обмоток трансформаторів - Писаренко, Олександр Васильович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: Магістерська робота: 68 с., 11 рис., 2 табл., 1 додаток, 24 джерела. Об’єкт розробки – електрична мережа ліній ДПР напругою 25 кВ. Мета роботи – підвищення ефективності передачі електроенергії у мережі з різними групами з’єднання обмоток трансформаторів. Метод дослідження – аналітичні розрахунки за регламентованими методиками по виразах, які базуються на класичних положеннях теорії аналізу синусоїдних лінійних електричних кіл в усталеному режимі. В роботі наведено аналіз сучасного стану передачі електроенергії у електричних мережах з різними групами з’єднання обмоток трансформаторів, зокрема у мережах живлення нетягових споживачів залізничного транспорту на ділянках системи тяги змінного струму. Також проаналізовано відомі шляхи модернізації ліній ДПР, які спрямовані на підвищення ефективності передачі електричної енергії до нетягових споживачів і передбачають реалізацію режиму двостороннього живлення. Викладено способи забезпечення паралельної робити трансформаторів з різними схемами підключення до живлячої мережі. Одночасно викладено методику визначення основних показників ефективності передачі електроенергії у лініях «два проводи – рейки» а саме втрат активної потужності у лінії, сталого відхилення напруги у точці приєднання споживача та коефіцієнта несиметрії напруги на навантаженні. Представлено результати моделювання режиму роботи лінії при однобічному та двобічному живленні.

ENG: Master's Thesis: 68 pages, 11 figures, 2 tables, 1 appendix, 24 references. Object of Development – The 25 kV electric network of DPR lines. Objective – Improving the efficiency of power transmission in networks with different transformer winding connection groups. Research Method – Analytical calculations based on standardized methodologies using expressions derived from classical principles of sinusoidal linear circuit analysis in steady-state conditions. The study provides an analysis of the current state of power transmission in electric networks with different transformer winding connection groups, particularly in power supply networks for non-traction consumers on AC railway traction sections. It also examines known modernization approaches for DPR lines aimed at increasing power transmission efficiency to non-traction consumers, including the implementation of a bidirectional power supply mode. Methods for ensuring the parallel operation of transformers with different network connection schemes are described. Additionally, the study outlines a methodology for determining key efficiency indicators of power transmission in "two-wire–rail" lines, including active power losses, steady-state voltage deviation at the consumer connection point, and voltage asymmetry factor at the load. The results of network operation modeling for single-sided and double-sided power supply modes are presented.
Efficiency of electrical energy transmission in a network with different winding connection groups of transformers
НАУКОВИЙ КЕРІВНИК: Земський Денис Романович
Keywords: електрична мережа; нетягові навантаження; двобічне живлення; група з’єднання обмоток; фазоповоротний пристрій; показники ефективності; electric network; non-traction loads; bidirectional power supply; transformer winding connection group; phase-shifting device; efficiency indicators; ВКР; КІСЕ; TECHNOLOGY