Обґрунтування оптимальної послідовності реконструкції промислових будівель у проєктах ревіталізації з урахуванням їх майбутньої функції - Кравчуновська, Тетяна Сергіївна; Балакін, К. В. (Український державний університет науки і технологій, 2025)
UKR: Мета. Вдосконалення методичного підходу до організації процесу ревіталізації колишніх об’єктів транспортної інфраструктури з урахуванням їх майбутньої функції (функцій) в умовах часових і ресурсних обмежень. Методика. Системний підхід до моделювання процесу організації ревіталізації в частині обґрунтування послідовності включення нефункціонуючих об’єктів транспортної інфраструктури до проєкту; ком-плексний підхід до формування множини визначальних факторів впливу екзогенного та ендогенного характеру. Результати. Вдосконалено методичний підхід до організації процесу ревіталізації колишніх об’єктів транспортної інфраструктури з урахуванням збереження автентичності будівель, адаптивного використання їх простору, застосування технологій будівельного інформаційного моделювання, штучного інтелекту, інтернету речей, вибіркового демонтажу конструкцій, ремедіації ґрунтів для дотримання вимог щодо безпеки, комфорту, інклюзивності та енергоефективності, що забезпечує введення в експлуатацію об’єктів із заданими техніко-економічними характеристиками в межах наявних ресурсних обмежень. Наукова новизна. Застосовано системний підхід до організації процесів ревіталізації колишніх об’єктів транспортної інфраструктури, що передбачає поетапний аналіз послідовності перетворення будівель і споруд із урахуванням визначальних чинників впливу на вибір їх майбутньої функції; при цьому задачі перетворення міської забудови через переосмислення функцій вже існуючих будівель замість будівництва нових об’єктів корелюють із за-дачами щодо створення сталого житла, економічного зростання, відповідального виробництва і споживання. Практична значимість. Задача перетворення міської забудови через переосмислення функцій вже існуючих промислових будівель замість будівництва нових об’єктів корелює із задачами щодо створення сталого житла, економічного зростання, відповідального виробництва і споживання. Запропонований підхід до ви-значення оптимальної послідовності реконструкції невикористовуваних об’єктів транспортної інфраструктури зі зміною їх функціонального призначення у проєктах ревіталізації дозволяє визначити пріоритетність із урахуванням впливу множини визначальних факторів і забезпечує органи державної влади, органи місцевого самоврядування та інвесторів інструментарієм для прийняття ефективних рішень в умовах часових і ресурсних обмежень, із урахуванням технічних, юридичних та фінансових аспектів.

ENG: Purpose. Development of a methodological approach to the revitalization of former transport infrastructure objects, taking into account their future function (functions) within the constraints of time and resources. Methodology. A systems approach to modelling the revitalization process in terms of substantiating the sequence of inclusion of non-functioning transport infrastructure objects in the project; a comprehensive approach to forming a set of determining factors of exogenous and endogenous nature. Findings. A methodological approach to the revitalization of former transport infrastructure objects has been improved, taking into account the preservation of the authenticity of buildings, the adaptive use of their space, the application of building information modelling technologies, artificial intelligence, the Internet of Things, selective dismantling of structures, and soil remediation to meet safety, comfort, inclusiveness, and energy efficiency requirements, ensuring the commissioning of objects with specified technical and economic characteristics within existing resource constraints. Originality. A systems approach has been applied to the organization of the revitalization processes of former transport infrastructure objects, which involves a step-by-step analysis of the sequence of transformation of buildings and structures, taking into account the determining factors influencing the choice of their future function; at the same time, the tasks of transforming urban development by rethinking the functions of existing buildings instead of constructing new objects correlate with the tasks of creating sustainable housing, economic growth, responsible production and consumption. Practical value. The task of transforming urban development by rethinking the functions of existing industrial buildings instead of constructing new objects correlates with the tasks of creating sustainable housing, economic growth, responsible production and consumption. The proposed approach to determining the optimal sequence for the reconstruction of unused transport infrastructure objects with a change in their functional purpose in revitalization projects allows priorities to be set taking into account the influence of a number of determining factors and provides state authorities, local self-government bodies and investors with tools for making effective decisions under time and resource constraints, taking into account technical, legal and financial aspects.
Substantiation of the Optimal Sequence of industrial Building Reconstruction in Revitalization Projects, Taking into Account Their Future Function
Т. Кравчуновська: ORCID 0000-0002-0986-8995; К. Балакін: ORCID 0009-0007-8329-3505.
Keywords: ревіталізація; реконструкція; комплексний підхід; визначальні фактори; критерії; оптимальна послідовність реконструкції об’єктів; сталий розвиток; revitalization; reconstruction; complex approach; determining factors; criteria; optimal sequence of reconstruction of objects; sustainable development; TECHNOLOGY; TECHNOLOGY:: Other technology