Експериментальні дослідження розподілу електричної провідності по висоті киплячого шару - Губинський, Семен Михайлович; Сибір, Артем Віталійович; Федоров, Сергій Сергійович; Рижков, А. В. (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2024)
UKR: Робота присвячена експериментальному дослідженню електропровідності киплячого шару з частками графіту. Метою дослідження є визначення зміни електропровідності по висоті киплячого шару. Дослідження проводилося на установці камерного типу з діаметром робочого простору 110мм при числі псевдозрідження 2-3. В результаті вперше при нагріві у електротермічному киплячому шарі підтверджено нерівномірний розподіл електричного опору по його висоті. Величина питомого опору підвищуєтеся по мірі занурення у шар з його поверхні і може складати 3-5 разів. Нерівномірність питомого опору по висоті шару зменшується з підвищенням температури. Різниця у розподілі потужності пов’язана з нерівномірністю електричного опору по висоті шару і може призвести до перепаду температур, що може досягати декілька десятків градусів.

ENG: This work is focused on the experimental research into the electrical conductivity of a fluidized bed with graphite particles. The aim of the study is to determine the change in electrical conductivity along the height of the fluidized bed. The study was carried out on a chamber-type unit with a working space diameter 110 mm at a fluidization index 2-3. As a result of the experimental research, during heating in electrothermal fluidized bed, the uneven distribution of electrical resistance along the bed height was confirmed for the first time. The resistivity value increases 3-5 times with the depth of immersion into the bed from its surface. The unevenness of the resistivity along the height of the bed decreases with increasing temperature. The difference in power distribution due to uneven electrical resistance along the bed height can lead to a temperature difference of several tens of degrees.
Experimental Studies of Electric Conductivity Distribution along the Height of the Fluidized Bed
С. Губинський: ORCID 0000-0002-4598-5136
Keywords: електротермічний киплячий шар; лабораторна піч; електропровідність; висота шару; перепад температур; electrothermal fluidized bed; laboratory furnace; electrical conductivity; bed height; temperature difference; КЕСЕ; TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics