Управління інтелектуальною власністю та інноваціями. Міжнародні стандарти - Ромашко, Алла Сазонівна; Дорожко, Григорій Костянтинович; Петренко, Віталій Олександрович (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2022)
UKR: Інтелектуальна власність основа інноваційного процесу. Створюючи та отримуючи права на неї, ми маємо нашою головною задачею створення інноваційного продукту та організацію виробництва інноваційної продукції чи надання інноваційної послуги. До майже кожного процесу і продукту, а особливо інноваційного, що впроваджується в наше життя, висуваються певні вимоги, які фіксуються в стандартах. Здавалося би, що стандарти стосуються лише технічних аспектів, а в галузі інтелектуальної власності все вже й так регламентовано міжнародними та національними нормативно-правовими актами та життя не стоїть на місці. В цій статті розглянуті стандарти серії ISO 56000, які розробляються Технічним комітетом ISO/TC 279 «Innovation Process». Стандарти серії ISO 56000 направлені на допомогу організаціям в управління інтелектуальною власністю та інноваціями з метою виявлення та задоволення вимог споживачів та отримання прибутку підприємцями. Підходи визначені в стандартах дозволяють створювати обґрунтовані стратегії щодо управління інтелектуальною власністю та інноваційною діяльністю, прогнозувати існуючі ризики та можливості для розвитку бізнес-процесів, що є дуже важливим в сьогоденній практичній діяльності та необхідним в професійній підготовці майбутніх фахівців.

ENG: Intellectual property is the basis of the innovation process. Creating and obtaining the rights to it, we have as our main task the creation of an innovative product and the organization of the production of innovative products or the provision of an innovative service. Almost every process and product, and especially innovative ones introduced into our lives, have certain requirements that are fixed in standards. It would seem that the standards concern only technical aspects, and in the field of intellectual property everything is already regulated by international and national legal acts and life does not stand still. This article discusses the standards of the ISO 56000 series, which are developed by Technical Committee ISO/TC 279 "Innovation Process". The ISO 56000 series of standards are aimed at helping organizations manage intellectual property and innovation in order to identify and meet consumer demands and generate profit for entrepreneurs. The approaches defined in the standards make it possible to create sound strategies for the management of intellectual property and innovative activities, to forecast existing risks and opportunities for the development of business processes, which is very important in today's practical activities and necessary in the professional training of future specialists.
Management of Intellectual Property and Innovations. International Standards
В. Петренко: ORCID 0000-0001-5017-1674
Keywords: інтелектуальна власність; інноваційний продукт; стандарти ISO 56000; управління інтелектуальною власністю; intellectual property; innovative product; ISO 56000 standards; intellectual property management; КІВтаУП