Ризики та джерела загроз зовнішньоекономічної безпеки України - Бобиль, Володимир Володимирович; Лоскутова, Ганна Анатоліївна; Дронь, Марина Анатоліївна (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, Україна, 2022)
UKR: Мета. Метою статті є дослідження сучасних ризиків та джерел загроз у сфері забезпечення зовнішньоекономічної безпеки України. Методика. Для вирішення наукової проблематики у досліджені застосовано: порівняльний аналіз емпіричних даних; абстрактно-логічного узагальнення, методи групування, статистичні методи. Результати. У роботі визначено наявні та потенційні ризики зовнішньоекономічної діяльності України. На основі проведеного порівняльного аналізу доведено, що сучасний низький стан зовнішньоекономічної безпеки є результатом воєнної агресії росії; високого рівня доларизації економіки; вразливої товарної структури експорту; низької конкурентоспроможності вітчизняних виробників; залежності від імпорту енергоносіїв та окремих видів продукції; певної дискримінації українських підприємств в торгових відносинах. Основним шляхом покращення зовнішньоекономічної діяльності має стати одночасне проведення структурних реформ у всіх економічних сферах країни. Наукова новизна полягає у всебічному дослідженні сучасного рівня зовнішньоекономічної безпеки та виокремленні потенційних ризиків та загроз, реалізація яких може значно погіршити стан зовнішньоекономічної діяльності України. Практична значимість. Окремі результати та висновки можуть бути використані національними регуляторами в процесі визначення шляхів покращення стану зовнішньоекономічної безпеки.

ENG: Purpose. The purpose of the article is to study modern risks and sources of threats in the sphere of ensuring Ukraine's foreign economic security. Method. In order to solve scientific problems, the research used: comparative analysis of empirical data; abstract-logical generalization, grouping methods, statistical methods. Results. The work identifies the existing and potential risks of Ukraine's foreign economic activity. On the basis of the conducted comparative analysis, it is proven that the current low state of foreign economic security is the result of russia's military aggression; high level of dollarization of the economy; vulnerable export commodity structure; low competitiveness of domestic producers; dependence on the import of energy carriers and certain types of products; certain discrimination of Ukrainian enterprises in trade relations. The main way to improve foreign economic activity should be the simultaneous implementation of structural reforms in all economic spheres of the country. Scientific novelty consists in a comprehensive study of the current level of foreign economic security and the identification of potential risks and threats, the implementation of which can significantly worsen the state of Ukraine's foreign economic activity. Practical significance. Individual results and conclusions can be used by national regulators in the process of determining ways to improve the state of foreign economic security.
Risks and Sources of Threats the Foreign Economic Security of Ukraine
В. Бобиль: ORCID 0000-0002-7306-3905; Г. Лоскутова: ORCID 0000-0003-3353-4968; М. Дронь: ORCID 0000-0001-9881-9521
Keywords: економічна безпека; зовнішньоекономічна діяльність; зовнішньоекономічна безпека; ризики та загрози; economic security; foreign economic activity; foreign economic security; risks and threats; КОіО (ДІІТ); КУФОАМБ (ІПБТ)