Поліпшення ходових якостей локомотивів з урахуванням європейських норм - Спондич, Юрій Ігоревич (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Дипломна магістерська робота складається з 4 розділів та загальних висновків. Робота включає 31 рисунок та 5 таблиць. Загальний обсяг дипломного проекту становить 93 сторінки. Кількість використаних літературних джерел – 41. Об'єктом досліджень є тяговий рухомий склад залізниць колії 1520 мм та 1435 мм (існуючий та перспективний). В магістерській роботі проаналізовано напрацювання вчених України, вітчизняні класичні праці та праці, що розміщені у реферативній базі даних SCOPUS, які присвячені темі дослідження. Встановлено, що у вітчизняній науці існують різні підходи до трактування поняття «рамна сила». Здійснено порівняння чинних в Україні вимог нормативних документів, що регламентують ходові якості рухомого складу і нормативних документів ЄС. Встановлено, що в Україні діють нормативні документи, які розроблені в державі-агресорі і які містять у собі принципи, що є відмінними від вимог європейських норм. Розроблено методику ходових випробувань рухомого складу за допомогою тензометричних колісних пар. Розглянуті конструкції різних типів тензометричних колісних пар та різні методи вимірювання сил взаємодії між колесом і рейкою. Запропоновано спосіб покращення ходових якостей рухомого складу шляхом впровадження колісних пар з примусовим поворотом у кривих. Проведені розрахунки показали зниження ключових показників, якими характеризуються ходові якості рухомого складу.

ENG: Degree Master's work consists of four chapters and overall conclusions. The work includes 31 figures and 5 tables . The total amount of the degree project is 93 pages. The amount of used literature sources – 41. The object of research is the traction rolling stock of 1520 mm and 1435 mm gauge railways (existing and prospective). The master's thesis analyzes the scientific work of Ukrainian scientists, national classic scientific works and works published in the abstract database SCOPUS, which are devoted to the research topic. It has been established that there are different approaches to the interpretation of the concept of "frame force" in domestic science. A comparison of the requirements of regulatory documents in force in Ukraine regulating the running qualities of rolling stock and EU regulatory documents was carried out. It has been established that regulatory documents developed in the aggressor state and which contain principles different from the requirements of European norms are in force in Ukraine. The method of running tests of rolling stock using instrumented wheelsets has been developed. The constructions of various types of instrumented wheelsets and various methods of measuring the forces of interaction between the wheel and the rail are considered. A method of improving the running qualities of rolling stock by introducing wheel pairs with forced turning in curves is proposed. The performed calculations showed a decrease in the key indicators that characterize the running behavior of the rolling stock.
Improvement of Running Behavior of Locomotives Considering European Standards
Keywords: тяговий рухомий склад; ходові якості; кут набігання; сила взаємодії між колесом і рейкою; тензометрична колісна пара; traction rolling stock; running qualities; angle of attack; force of interaction between wheel and rail; instrumented wheelsets; ВКР; КЛ; TECHNOLOGY::Industrial engineering and economy