Підвищення ефективності операційного менеджменту сортувальної станції - Варакута, Ольга Віталіївна (Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. акад. В. Лазаряна, Дніпро, 2020)
UKR: В першому розділі дослідження теоретичні основи й основні компоненти системи операційного менеджменту підприємства розглянуто на підставі наукових джерел як засновників операційного менеджменту, так і вітчизняних науковців в галузі залізничного транспорту наведено сучасну методологію виконання аналізу як управлінської функції; розкрито роль та місце господарства перевезень залізниць та в умовах функціонування автоматизованої системи управління вантажними перевезеннями. В другому розділі дипломної роботи надана техніко-економічна характеристика станції та виконано аналіз її операційної діяльності, з використанням графіків Ганта акцентуалізовано виявлення непродуктивного використання робочого часу основними модулями станції – сортувальними гірками парної та непарної систем станції, що в свою чергу спричинило збільшення простою транзитних вагонів з переробкою. Також виконано аналіз експлуатаційних витрат станції за 2019 рік та собівартості продукції станції – вагонів за категоріями. На підставі проведеного аналізу у третьому розділи дипломної роботи запропоновано заходи щодо удосконалення операційного менеджменту, що в умовах діджиталізації передбачають встановлення автоматизованої системи контролю за вантажем парку «З» парної системи станції, обґрунтовано вилучення повторної переробки на сортувальних гірках та зменшення простою в очікуванні подачі-прибирання місцевих вагонів. Наведені пропозиції обґрунтовано розрахунками економічного ефекту та проілюстровано графічно.

ENG: In the first section of the study, the theoretical foundations and main components of the operational management system of the enterprise are considered on the basis of scientific sources of both the founders of operational management and domestic scientists in the field of railway transport, the role and place of economy of railway transportations and in the conditions of functioning of the automated control system of freight transportations are revealed. The second section of the thesis provides technical and economic characteristics of the station and analyzes its operational activities, using Gantt charts accentuated the detection of unproductive use of working time by the main modules of the station - sorting slides even and odd systems of the station, which in turn increased downtime processing. Also, an analysis of the operating costs of the station for 2019 and the cost of production of the station - cars by category. Based on the analysis, the third section of the research work proposes measures to improve operational management, which in terms of digitalization provide for the installation of an automated control system for the load of the park "Z" of the steam system of the station. local cars. These proposals are substantiated by calculations of the economic effect and illustrated graphically.
Improving the Efficiency of Operational Management of the Railway Sorting Station
Keywords: автоматизація; графік; диспетчеризація; діджиталізація; операційний менеджмент; система; сортувальний процес; станція; automation; schedule; scheduling; digitalization; operational management; system; sorting process; station; ВКР