Моделювання лідерського потенціалу фахівця - Шевяков, Олексій Володимирович (Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (ДНУ), м. Дніпро, 2024)
UKR: Підтримка як сфера практичної діяльності провідних спеціалістів ще не зовсім чітко визначена, і, більше того, існує широко поширена думка, що така сфера взагалі не існує, що завдання психологів - не підтримувати розвиток систем діяльності, а лише надавати психологічну підтримку для процесу управління. До речі, розвиток сучасної управлінської психології як сфери на перетині психології і управління розкрив прогалини та протиріччя в стандартних моделях розвитку особистості спеціаліста. Останнє зокрема пояснює відсталість деяких країн у цьому плані. Дослідження наслідків обмеженої раціональності, соціальних уподобань та відсутності самоконтролю в ситуації розвитку показали, що людські риси систематично впливають на управлінські рішення, а також на результати діяльності. У постіндустріальну еру необхідно виявити вплив психологічного (зокрема, лідерства) потенціалу сучасного спеціаліста ("палкого духу") на національну гідність. Лідер - це людина, яка хоче не тільки знайти себе в житті, але й реалізувати себе в ньому: повністю, вичерпно використовуючи свій внутрішній потенціал. Виникає питання щодо психологічної підтримки розвитку соціотехнічних систем діяльності, насамперед у системі управління проектами. Наукова база професійної управлінської психології ґрунтується на розвинених характеристиках і закономірностях. Практичне джерело використовується рядом діагностичних, експертних та інших працівників, які здатні досягти необхідної ефективності діяльності.

ENG: Support as a field of practical activity of leading specialists is still not very clearly defined and, moreover, there is a widespread opinion that such a field does not exist at all, that the task of psychologists is not to support the development of activity systems, but only to provide psychological support for the management process. By the way, the development of modern management psychology as a field at the intersection of psychology and management revealed gaps and contradictions in standard models of the development of a specialist's personality. The latter in particular explains the backwardness of some countries in this regard. Studies of the consequences of limited rationality, social preferences, and the lack of self-control of the development situation have shown that human traits systematically affect management decisions, as well as performance results. In the post-industrial era, it is necessary to reveal the influence of the psychological (in particular, leadership) potential of a modern specialist ("passionate spirit") on national dignity. A leader is a person who wants not only to find himself in life, but also to realize himself in it: fully, fully exhausting his inner potential. A question arises regarding the psychological support of the development of socio-technical systems of activity, and above all in the project management system. The scientific basis of professional management psychology is based on the developed characteristics and patterns. A practical warehouse is used by a number of diagnostic, expert and other workers who are able to achieve the necessary efficiency of activity.
Modeling the Leadership Potential of a Specialist
O. Шевяков: ORCID 0000- 0001-8348-1935
Keywords: лідерський потенціал; моделювання; спеціаліст; психологічна підтримка; особистість; leadership potential; modeling; specialist; psychological support; personality; КФОП; SOCIAL SCIENCES; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology