Оптимізація процесів теплообміну в теплообмінних апаратах поверхневого типу - Піщик, Іван Андрійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська робота: 58 сторінок, 3 частини, 2 рисунки, 7 таблиць, 10 використаних джерел. Об’єкт дослідження – процеси теплообміну в теплообмінних апаратах поверхневого типу. Мета роботи – оптимізація теплотехнічних параметрів теплообмінних апаратів поверхневого типу. Методи дослідження – аналітичні методи мінімізації або максимізації цільових функцій та розрахункові методи верифікація алгоритмів оптимізації. Одержані результати – виконано огляд сучасних моделей та вирішення задач оптимізації теплообмінних апаратів, в тому числі, поверхневого типу. Виконано верифікацію алгоритмів розв’язання задач оптимізації в теплообмінних апаратах та трубчастих реакторах. Розглянуто задачу оптимального розподілу температури в трубчастому реакторі, а також задачу оптимального розподілу температури в трубчастому реакторі з теплообмінником поверхневого типу та задачу оптимального керування хімічною реакцією в трубчастому реакторі. Розглянуто алгоритми розв’язання задач оптимізації в теплообмінних апаратах на прикладі задачі оптимізації конструкції кожухотрубного теплообмінника та задачі оптимізації теплообмінника з хімічно реагуючим теплоносієм.

ENG: Master's thesis: 58 pages, 3 parts, 2 figures, 7 tables, 10 references. Object of study - heat exchange processes in surface-type heat exchangers. Purpose - optimisation of thermal engineering parameters of surface-type heat exchangers. Research methods - analytical methods of minimisation or maximisation of objective functions and computational methods for verification of optimisation algorithms. Results obtained - a review of modern models and solutions to optimisation problems of heat exchangers, including surface type. The algorithms for solving optimisation problems in heat exchangers and tube reactors were verified. The problem of optimal temperature distribution in a tubular reactor is considered, as well as the problem of optimal temperature distribution in a tubular reactor with a surface-type heat exchanger and the problem of optimal control of a chemical reaction in a tubular reactor. The algorithms for solving optimisation problems in heat exchangers are considered on the example of the problem of optimising the design of a shell-and-tube heat exchanger and the problem of optimising a heat exchanger with a chemically reactive coolant.
Heat Transfer Optimization in Shell-and-Tube Heat Exchangers
Keywords: теплообмінний апарат поверхневого типу; оптимізація; цільова функція; алгоритм; теплотехнічні параметри; surface-type heat exchanger; optimisation; objective function; algorithm; heat engineering parameters; ВКР; КІСЕ; TECHNOLOGY