Вдосконалення процесу вантажних перевезень та механізму управління ними - Марценюк, Лариса Володимирівна; Вишнякова, А. В. (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпропетровськ, 2014)
UKR: Мета. Для України як постсоціалістичної держави виникає об’єктивна необхідність проведення реформування на залізничному транспорті. Щоб задовольняти вимоги споживачів як всередині країни, так і за її межами, треба вчасно вирішувати транспортні проблеми та впроваджувати нові технології, не відстаючи від розвинених європейських держав. Метою статті є виявлення проблем у процесі вантажних перевезень та розробка шляхів їх подолання, формування принципів підвищення економічної ефективності використання вантажних вагонів за рахунок вдосконалення механізму управління вантажними перевезеннями в умовах реформування. Методика. У роботі використовувалися методи стратегічного планування, системного підходу для досліджень щодо вдосконалення механізму управління вантажними перевезеннями, а також організаційно-розпорядчий метод для побудови структури управління. Результати. Авторами досліджено проблеми, що виникають у процесі перевезення вантажів, та заходи, які дозволять підвищити ефективність цих перевезень. Розроблено удосконалений механізм управління вантажними перевезеннями для його застосування в умовах реформування залізничного транспорту, який ґрунтується на централізації управління. Наукова новизна. У статті досліджено основні фактори, які гальмують процес вантажних перевезень. Викладено принципи вдосконалення механізму управління вантажними перевезеннями, які засновані на об’єднанні комерційної та вагоноремонтної діяльності господарств. Все це дозволить значно зменшити оборот вагона шляхом зниження тривалості простоїв на залізничному транспорті, підвищити швидкість доставки вантажу й знизити транспортну складову в ціні доставленої продукції. Практична значимість. Запропоновані заходи дозволять підвищити ефективність використання рухомого складу залізниць та збільшити обсяги вантажообігу, сприятимуть розвитку зв’язків України із сусідніми країнами.

RUS: Цель. Для Украины как постсоциалистического государства возникает объективная необходимость проведения реформирования на железнодорожном транспорте. Чтобы удовлетворять требования потребителей как внутри страны, так и за ее пределами, нужно вовремя решать транспортные проблемы и внедрять новые технологии, не отставая от развитых европейских государств. Целью статьи является выявление проблем в процессе грузовых перевозок и разработка путей их преодоления, формирование принципов повышения экономической эффективности использования грузовых вагонов за счет совершенствования механизма управления грузовыми перевозками в условиях реформирования. Методика. В работе использовались методы стратегического планирования, системного подхода для исследований по совершенствованию механизма управления грузовыми перевозками, а также организационно-распорядительный метод для построения структуры управления. Результаты. Авторами исследованы проблемы, возникающие в процессе перевозки грузов, и меры, которые позволят повысить эффективность этих перевозок. Разработан усовершенствованный механизм управления грузовыми перевозками для его применения в условиях реформирования железнодорожного транспорта, основанный на централизации управления. Научная новизна. В статье исследованы основные факторы, которые тормозят процесс грузоперевозок. Изложены принципы совершенствования механизма управления грузовыми перевозками, которые основаны на объединении коммерческой и вагоноремонтной деятельности хозяйств. Все это позволит значительно уменьшить оборот вагона путем снижения продолжительности простоев на железнодорожном транспорте, повысить скорость доставки груза и снизить транспортную составляющую в цене доставленной продукции. Практическая значимость. Предложенные меры позволят повысить эффективность использования подвижного состава железных дорог и увеличить объемы грузооборота, способствовать развитию связей Украины с соседними странами.

ENG: Purpose. For Ukraine as for a post-socialist state there is an objective need of reforming on railway transport. In order to meet the requirements of consumers both within the country and outside of it, it is necessary to solve transport problems in time and to introduce new technologies, without lagging behind the developed European states. The purpose of this article is identification of problems in the process of freight transportations and development of ways of their overcoming, formation of the principles of economic efficiency increase for the use of freight cars using the improvement of management mechanism of freight transportations in the conditions of reforming. Methodology. Methods of strategic planning, system approach for research on improvement of the management mechanism of freight transportations, as well as the organizational-administrative method for structure of management construction were used in this research. Findings. Authors have explored the problems arising in the process of transportation of goods and measures, which will increase the efficiency of goods transportation. Advanced mechanism of freight transportation management for its application in the conditions of the railway transport reforming was developed. It is based on management centralization. Originality. The major factors, which slow down process of cargo transportations, are investigated in the article. The principles of management mechanism improvement of freight transportations are stated. They are based on association of commercial and car-repair activity of depots. All this will allow reducing considerably a car turn by decrease in duration of idle times on railway transport, increasing the speed of freight delivery and cutting down a transport component in the price of delivered production. Practical value. The offered measures will improve the efficiency of rolling stock use and increase cargo volumes turnover, promote links of Ukraine with neighboring countries.
Совершенствование процесса грузовых перевозок и механизма управления ими
Improvement of Freight Transportations Process and Their Management Mechanism
Л. Марценюк: ORCID 0000-0003-4121-8826; А. Вишнякова: 0000-0001-6255-0022
Keywords: механізм управління; вантажні перевезення; процес перевезень вантажу; реформування залізничного транспорту; механизм управления; грузовые перевозки; процесс перевозок груза; реформирование железнодорожного транспорта; management mechanism; freight transportations; process of freight transportations; reforming of railway transport; КЕМ