Implementation of Garnissage Lining Technology in Ferronickel Refining Converter - Акреєв, Володимир В.; Приходько, Сергій В.; Мельник, Сергій О.; Овчарук, Анатолій Миколайович (Sergeieva&Co, Karlsruhe, Germany, 2026)
UKR: Виробництво злитків або гранульованого феронікелю на завершальних етапах технологічного процесу потребує рафінування чорнового розплаву у вертикальних основних кисневих конвертерах. Зношення периклазовуглецевого робочого футерування основного конвертера переважно відбувається шляхом розчинення магнезії шлаком, окислення вуглецю в цеглі киснем та вуглекислим газом, а також під впливом комплексу термомеханічних факторів. З точки зору застосування прийомів та способів збільшення строків служби футерування, прийнято виділяти наступні характерні режими експлуатації основного конвертера: без проведення поточних ремонтів, періодичне нанесення шлакового гарнісажу з роздуванням газовими струменями після випуску розплаву, торкретування робочого футерування конвертера, підварювання магнезіальномісткими матеріалами найбільш зношених місць робочого футерування. В цій статті розглянуті питання впровадження такого методу підвищення стійкості периклазовуглецевих вогнетривів, як нанесення захисного гарнісажного шару робочого футерування основного конвертера при рафінуванні феронікелю.

ENG: The production of ingot or granulated ferronickel at the final stages of the technological process requires refining of the crude melt in vertical basic oxygen converters. The brick wear of the basic converter MgO–C working lining is mainly caused due to solubility attack of magnesia by slag, oxidation of carbon in the refractory brick by air and carbon dioxide, as well as combined action of thermomechanical factors. From the perspective of applying techniques and methods aimed at extending lining service life, the following characteristic operating practices of the basic converter can be distinguished: operation without intermediate repairs, periodic formation of a protective garnissage coating by gas blowing after metal tapping, gunning of the working lining and local hot repairs of the most intensively worn areas using magnesia-containing materials. This paper examines the application of a lining maintenance technique based on the formation of a protective garnissage slag coating layer on the working lining of the basic converter during ferronickel refining.
Впровадження технології гарнісажного футерування конвертера при рафінуванні феронікелю
В. Акреєв: ORCID 0009-0009-3705-4129; С. Приходько: ORCID 0009-0005-0013-2198; С. Мельник: ORCID 0009-0009-3964-312X
Keywords: рафінування феронікелю; конвертер; гарнісажне футерування; магнезіальні брикети; ferronickel refining; converter; garnissage lining; magnesia briquettes; КЕМ ім. Гасика; TECHNOLOGY; TECHNOLOGY::Chemical engineering; TECHNOLOGY::Chemical engineering::Metallurgical process and manufacturing engineering