Копитко, Василь Іванович2016-07-072016-07-072015Копитко, В. І. Регіональні особливості вдосконалення розміщення і спеціалізації сільського господарства / В. І. Копитко // Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія «Економічні науки» : зб. наук. праць Харків. нац. аграрного ун-ту ім. В. В. Докучаєва. – Харків, 2015. – № 2. – С. 14–22.http://eadnurt.diit.edu.ua/jspui/handle/123456789/4857http://visen.knau.kharkov.ua/visnyk_econom_2015_2.htmlВ. Копитко: ORCID 0000-0003-2457-1505UK: Розглядаються територіальні особливості умов ведення сільського господарства, які зумовлюють регіональні відмінності в розміщенні сільськогосподарських культур. На основі дослідження існуючих систем розміщення і спеціалізації аграрного виробництва, рівнем забезпеченості країни сільськогосподарської продукцією, сировиною і продовольством використовуються засади раціонального розміщення, поглиблення спеціалізації і посилення концентрації виробництва сільськогосподарської продукції на регіональному рівні. Використовуючи переваги територіального поділу праці зроблено акцент на природно-ресурсний потенціал агросектору того чи іншого регіону та ступінь його використання на основі інтенсифікації виробництва, землезабезпеченості, платоспроможний попит на продукцію, зональні типи поєднання галузей, рівень і структуру місцевого споживання продовольства, відстань і ефективність перевезень продукції від місць виробництва до місць споживання. Пропонується раціональний територіально-галузевий поділ праці, що зумовлює не тільки спеціалізацію регіонів на виробництві певних видів продукції, але є однією з умов підвищення конкурентоспроможності вітчизняної аграрної продукції, служить об'єктивною і надійною основою економічної інтеграції та взаємодії регіонів країни. Прогнозування територіально-галузевої структури виробництва сільськогосподарської продукції має здійснюватися з урахуванням інноваційної складової: підвищення питомої ваги у валовій продукції кожної галузі регіону, більш високою рентабельністю, стійким забезпеченням регіонів аграрною продукцією та сировиною.RU: Рассматриваются территориальные особенности условий ведения сельского хозяйства, которые предусматривают региональные различия в размещении сельскохозяйственных культур. На основе исследования существующих систем размещения и специализации аграрного производства, уровнем обеспеченности страны сельскохозяйственной продукцией, сырьем и продовольствием используются принципы рационального размещения, углубление специализации и усиление концентрации производства сельскохозяйственной продукции на региональном уровне. Используя преимущества территориального разделения труда сделан акцент на природно-ресурсный потенциал агросектора того или иного региона и степень его использования на основе интенсификации производства, землеобеспеченности, платежеспособный спрос на продукцию, зональные типы сочетание отраслей, уровень и структуру местного потребления продовольствия, расстояние и эффективность перевозок продукции от мест производства к местам потребления. Предлагается рациональное территориально-отраслевое разделение труда, что приводит не только специализацию регионов на производстве определенных видов продукции, но является одним из условий повышения конкурентоспособности отечественной аграрной продукции, служит объективной и надежной основой экономической интеграции и взаимодействия регионов страны. Прогнозирование структуры производства сельскохозяйственной продукции должно осуществляться с учетом инновационной составляющей: повышение удельного веса в валовой продукции каждой отрасли региона, более высокой рентабельностью, устойчивым обеспечением регионов аграрной продукцией и сырьем.EN: The territorial features of agricultural conditions that cause regional differences in the distribution of crops are considered. Based on a study of the existing location and specialization of agricultural production, the level of providing country with agricultural products, raw materials and food principles of rational distribution are used, extending of specialization and increasing concentration of agricultural production at the regional level. Taking an advantage of the territorial division of labor the emphasize was made on natural resource potential agricultural sector in a given region and the extent of its use based on the intensification of production, soil providing, effective demand for products, the combination of zonal types of industries, the level and structure of local food consumption, distance and traffic efficiency products from places of production to places of consumption. A rational territorial and sectorial division of labor, which leads not only to the region's specialization in the production of certain products, but it is one of the conditions for increasing the competitiveness of domestic agricultural products, is objective and reliable basis for economic integration and interaction regions is proposed. Prediction of territorial and industrial structure of agricultural production should take into account the innovation component: an increase in the share of gross output of each industry in the region with persistently higher profitability, ensuring sustainable regional agricultural products and raw materials.ukрозміщення аграрного виробництваспеціалізація регіонівтериторіально-галузева структураподіл працірентабельністьпрогнозування розвиту АПКразмещение аграрного производстваспециализация регионовтерриториально-отраслевая структураразделение трударентабельностьпрогнозирование развития АПКarrangement of agricultural productionspecialization of regionsterritorial and sectorial structuredivision of laborprofitabilityforecasting the development of agricultureКГП (ЛФ)Регіональні особливості вдосконалення розміщення і спеціалізації сільського господарстваРегиональные особенности совершенствования размещения и специализации сельского хозяйстваRegional Features of the Distribution Improvement and Specialization of AgricultureArticle