Умови інтероперабельності для перевезення пасажирів з обмеженими можливостями - Слободзян, Тетяна Миколаївна (Український державний університет науки і технологій, м. Дніпро, 2022)
UKR: Магістерська робота складається з вступу, 4-х розділів основної частини та висновків. Загальний обсяг тексту – 94 сторінки: основний текст – 86 сторінок, бібліографія, що включає 19 найменування – 3 сторінки, 13 рисунків, 1 таблиця. Метою роботи є поліпшення умов перевезення пасажирів з обмеженими можливостями. В нашій країні діє низька відповідних нормативних документів, але, як показують дослідження, цього недостатньо. Порушення комплексності в готовності до обслуговування пасажирів з обмеженими можливостями низькі об’єктів може розірвати так зване безбар’єрне середовище і унеможливити або значно ускладнити використання маршруту в цілому. Особливої актуальності питання перевезення пасажирів з обмеженими можливостями набуває в зв’язку з процесами інтеграції України в Євросоюз і, відповідно, необхідністю забезпечення інтероперабельності транспортної мережі. В роботі визначено низьку обов’язкових вимог щодо організації перевезень пасажирів з обмеженими можливостями залізничним транспортом. Запропоновані вірогідні маршрути залізничного сполучення між Україною і європейськими країнами для таких пасажирських перевезень. Розроблено математичну модель готовності транспортних об’єктів (маршруту) для перевезень пасажирів з обмеженими можливостями. Застосовані такі методи дослідження як та синтез вимог щодо перевезень пасажирів з обмеженими можливостями за нормативними документами, які діють в Україні та країнах ЄС; математичне моделювання з використанням теорії вірогідності та подоби. Результати роботи можуть стати основою для розробки нормативних рекомендацій та вибору маршруту для організації перевезень пасажирів з обмеженими можливостями в умовах забезпечення інтероперабельності з країнами ЄС.

ENG: The master's thesis consists of an introduction, 4 sections of the main part and conclusions. The total volume of the text is 94 pages: the main text is 86 pages, the bibliography, which includes 19 titles, is 3 pages, 13 figures, 1 table. The purpose of the work is to improve the conditions of transportation of passengers with disabilities. Our country has a low number of relevant regulatory documents, but as research shows, this is not enough. Violation of comprehensiveness in the readiness to serve passengers with disabilities of low facilities can break the so-called barrier-free environment and make it impossible or significantly more difficult to use the route as a whole. The issue of transportation of passengers with disabilities is of particular relevance in connection with the processes of Ukraine's integration into the European Union and, accordingly, the need to ensure the interoperability of the transport network. The work defines a number of mandatory requirements for the organization of transportation of passengers with disabilities by rail transport. Possible routes of railway connections between Ukraine and European countries for such passenger transportation are proposed. A mathematical model of the readiness of transport facilities (route) for transportation of passengers with disabilities has been developed. Such research methods as the synthesis of requirements for transportation of passengers with disabilities according to regulatory documents in force in Ukraine and EU countries were applied; mathematical modeling using the theory of probability and similarity. The results of the work can become the basis for the development of regulatory recommendations and the choice of a route for the organization of transportation of passengers with disabilities in the conditions of ensuring interoperability with EU countries.
Interoperability Conditions for Transportation of Passengers with Disabilities
Keywords: залізничний транспорт; залізничне сполучення; транспортний коридор; інтероперабельність; пасажири з обмеженими можливостями; railway transport; passengers with disabilities; interoperability; railway connection; transport corridor; ВКР