Вдосконалення програми фізичної підготовки з триатлону для висококваліфікованих спортсменів - Омельченко, Олена Станіславівна; Aфанасьєв, Сергій Миколайович; Яковенко, Артем Володимирович; Бондаренко, Ірина Григорівна; Міщак, Олена Іванівна (Видавничий дім "Гельветика", м. Запоріжжя, 2026)
UKR: Специфіка побудови тренувального процесу в триатлоні на етапі вищої спортивної майстерності полягає у суттєвій трансформації структури річного макроциклу. Попри збереження класичної ієрархії мікро- та мезоциклів, спостерігається виражена тенденція до скорочення підготовчого періоду на користь продовження змагального. Одним із ключових векторів підготовки на даному етапі є інтенсифікація навантажень. Пріоритет надається досягненню граничних обсягів спеціальної фізичної підготовки. Навчально-тренувальний процес базується на комплексному поєднанні навантажень у зонах великої, субмаксимальної та максимальної інтенсивності. Ефективність підготовки забезпечується інтеграцією традиційних методик із нетрадиційними засобами стимулювання працездатності, що дозволяє вийти на пік спортивної форми. Водночас фундаментом успішної реалізації потенціалу атлета стає персоналізований підхід у поєднанні з безперервним науково-методичним забезпеченням. Важливою характеристикою цього періоду є розширення міжнародного змагального календаря, що вимагає від спортсмена підтримання високого рівня мобілізаційної готовності протягом тривалого часу. Водночас результативність діяльності безпосередньо корелює з якістю матеріально-технічної бази та функціонуванням дієвої системи морального та матеріального стимулювання. Таким чином, етап максимальної реалізації можливостей характеризується не лише кількісним зростанням параметрів навантаження, а й якісною оптимізацією всіх компонентів системи підготовки для досягнення найвищих спортивних показників. Мета дослідження – науково обґрунтувати та вдосконалити програму фізичної підготовки з триатлону для висококваліфікованих спортсменів на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей. Методи дослідження – аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, аналіз щоденників тренувань спортсменів. Висновки – науково обґрунтовано програму фізичної підготовки з триатлону для висококваліфікованих спортсменів на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей.

ENG.: The specifics of building a training process in triathlon at the stage of higher sportsmanship consists in a significant transformation of the structure of the annual macrocycle. Despite the preservation of the classical hierarchy of micro- and mesocycles, there is a pronounced tendency to shorten the preparatory period in favor of extending the competitive one. One of the key vectors of training at this stage is the intensification of loads. Priority is given to achieving the maximum volumes of special physical training. The training process is based on a complex combination of loads in the zones of high, submaximal and maximum intensity. The effectiveness of training is ensured by the integration of traditional methods with non-traditional means of stimulating performance, which allows reaching the peak of sports form. At the same time, the foundation for the successful realization of the athlete's potential is a personalized approach combined with continuous scientific and methodological support. An important characteristic of this period is the expansion of the international competitive calendar, which requires the athlete to maintain a high level of mobilization readiness for a long time. At the same time, the effectiveness of the activity directly correlates with the quality of the material and technical base and the functioning of an effective system of moral and material stimulation. Thus, the stage of maximum realization of opportunities is characterized not only by a quantitative increase in load parameters, but also by qualitative optimization of all components of the training system to achieve the highest sports performance. The purpose of the study is to scientifically substantiate and improve the physical training program in triathlon for highly qualified athletes at the stage of maximum realization of individual capabilities. Research methods are analysis and generalization of scientific and methodological literature, pedagogical observation, analysis of athletes' training diaries. Conclusions – the physical training program in triathlon for highly qualified athletes at the stage of maximum realization of individual capabilities is scientifically substantiated.
Improvement of physical training program in triathlon for highly qualified athletes
О. Омельчено: ORCID 0000-0003-1271-8282; С. Афанасьєв: ORCID 0000-0001-7739-3461; А. Яковенко: ORCID 0000-0003-0338-8437; І. Бондаренко: ORCID 0000-0002-6651-0682; О. Міщак: ORCID 0000-0002-5162-3174
Keywords: триатлон; фізична підготовка; самостійні тренування; спортивний клуб; triathlon; physical training; independent training; sports club; КВВС; КФТЕ; КСІ; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports