Дослідження процесу енергоперетворення вуглецевмісної сировини в електродуговому реакторі - Ісков, Валентин Олександрович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська робота: 61 c., 8 рис., 4 табл., 4 джерел. Об’єкт дослідження – процеси, що відбуваються при енергоперетворенні вуглецевмісної сировини в електродуговому реакторі. Мета роботи – теоретичне дослідження процесів на основі розробленої математичної моделі з розв'язкам системи рівнянь моделі чисельним методом. Методи дослідження – аналітичні та чисельні методи. Одержані результати – зроблено оцінку способів і технічних засобів інтенсифікації тепло- і масопереносу в процесах плазмохімічних перетворень вуглецевмісних середовищ і виявлено вплив теплообміну на нагрів частинки вуглецевмісної сировини (вугілля) в реакційній камері при температурі газового середовища до 2000 К. Розроблено методику математичного моделювання процесу перетворення дисперсної вуглецевмісної сировини в потоці енергії водяної плазми і дугового розряду. Визначено вплив параметрів потоку енергії дугового розряду на нагрів вугільної частинки в реакційному просторі. Наведено розрахунок основних геометричних, теплових і режимних параметрів пароплазмового модуля потужністю 160 кВт.

ENG: Master's thesis: 61 p., 8 figures, 4 tables, 4 sources. Object of study - processes occurring during the energy conversion of carbon-containing raw materials in an electric arc reactor. Purpose - theoretical study of the processes based on the developed mathematical model with solutions of the model equations by the numerical method. Research methods - analytical and numerical methods. Results obtained - the methods and technical means of intensification of heat and mass transfer in the processes of plasma-chemical transformations of carbon-containing media were evaluated and the influence of heat transfer on the heating of a particle of carbon-containing raw materials (coal) in the reaction chamber at a gas temperature of up to 2000 K was revealed. The method of mathematical modelling of the process of transformation of dispersed carbon-containing raw materials in the energy flow of water plasma and arc discharge was developed. The influence of the arc discharge energy flow parameters on the heating of a coal particle in the reaction space is determined. The calculation of the main geometrical, thermal and operating parameters of a 160 kW steam plasma module is presented.
Study of the Process of Energy Conversion of Carbon-Containing Raw Materials in an Electric Arc Reactor
Keywords: вуглецевмісна сировина; вугілля; плазмовий реактор; електрична дуга; енергоперетворення; математичне моделювання; carbon-containing raw materials; coal; plasma reactor; electric arc; energy conversion; mathematical modelling; ВКР; КІСЕ; TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics