Пристрій для автоматичного слідкування за частотою нестаціонарними фільтрами - Туник, Володимир Федотович (ДП "Український інститут промислової власності", м. Київ, 2007)
UK: Пристрій для автоматичного слідкування за частотою нестаціонарними фільтрами (АСНФ) містить керований фільтр (КФ), петля зворотного зв'язку якого містить послідовно з'єднані частотний дискримінатор (ЧД), згладжуючий фільтр нижніх частот (ФНЧ) і керуючий елемент (КЕ). Вихід КЕ з'єднаний із входом керування КФ, вихід якого, будучи виходом АСНФ, з'єднаний із входом ЧД. КФ є будь-який з відомих перестроюваних електричних фільтрів вище другого порядку з визначеною початковою смугою пропускання, яка перестроюється чи не перестроюється.

RU: Устройство автоматического слежения за частотой нестационарными фильтрами (АСНФ) состоит из управляемого фильтра (УФ), петля обратной связи которого содержит последовательно соединенные частотный дискриминатор (ЧД), сглаживающий фильтр нижних частот (ФНЧ) и управляющий элемент (УЭ). Выход УЭ соединен с входом управления УФ, выход которого, будучи выходом АСНФ, соединен с входом ЧД. УФ является одним из известных перестраиваемых электрических фильтров выше второго порядка с определенной полосой пропускания, который перестраивается или не перестраивается.

EN: The device of frequency automatic tracking of time-dependent filters (ATTDF) consists of a controlled filter (CF). Filter feedback loop consists of a series connected frequency discriminator (FD), a smoothing low-pass filter (LPF), a control element (KE). The KE output is linked with CF control input, the output of which being ATTDF output connected with FD output. CF is one of the tunable electric filters having higher then second order with determined pass band that retune or not retune.
Устройство автоматического слежения за частотой нестационарными фильтрами
Device for Frequency Automatic Tracking of Time-Dependent Filters
Keywords: МПК H03G 5/16; апаратурний спектральний аналіз звукових сигналів; система автоматичного настроювання резонансних контурів (АНК); нестаціонарні фільтри; патент; КЕТЕМ