Застосування димерних іонних рідин іоненового типу як компонент сонячних комірок - Свердліковська, Ольга Сергіївна; Вовчук, Б. (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: У роботі досліджено перспективи застосування димерних іонних рідин іоненового типу як компонентів електролітів для сонячних елементів. Встановлено, що використання цих сполук у системі KI/I2 у концентрації 0,01 моль/л забезпечує максимальну іонну провідність 10–3 – 10–4 См см–1. Продемонстровано, що при концентрації іонних рідин у 10 разів меншій порівняно з традиційними електролітами досягається практично однакова іонна провідність, що відкриває шлях до зниження собівартості сонячних елементів. Визначено залежності іонної провідності від концентрації, молекулярної маси та хімічної структури синтезованих сполук.

ENG: The present study investigates the potential of dimeric ionic liquids of the ionene type as components of electrolytes for solar cells. It is established that the use of these compounds in the KI/I2 system at a concentration of 0.01 mol/l provides the maximum ionic conductivity 10–3 – 10–4 S cm–1. It has been demonstrated that at a concentration of ionic liquids 10 times lower than that of traditional electrolytes, almost the same ionic conductivity is achieved, which opens the way to reducing the cost of solar cells. The dependence of ionic conductivity on the concentration, molecular weight, and chemical structure of the synthesized compounds was determined.
Application of Dimeric Ionic liquids of Ionene Type as a Component of Solar Cells
О. Свердліковська: ORCID 0000-0001-7404-5509
Keywords: іонні рідини; сонячні комірки; іонна провідність; електроліти; ionic liquids; solar cells; ionic conductivity; electrolytes; КТППтаПМ; TECHNOLOGY::Chemical engineering::Chemical process and manufacturing engineering