Підвищення надійності тягового привода локомотива відповідно до вимог інтероперабельності - Чухно, Артем Дмитрович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Об’єктом дослідження у кваліфікаційній роботі є тяговий привод локомотива, а предметом – заходи щодо підвищення його ресурсу. Метою роботи є поліпшення показників працездатності тягового привода локомотива. Методи дослідження – математичне моделювання впливу конструкційних факторів на надійність елементів тягового приводу локомотива та аналітичне визначення показників надійності на основі статистичних даних з експлуатації. Проаналізовано технічний стан елементів тягового привода локомотивів депо регіональних філій «Придніпровська залізниця», «Одеська залізниця» та «Львівська залізниця». Для виявлення причин несправностей складено структурні схеми причинно-наслідкових зв’язків на підставі врахування їхнього аналізу – для визначення причин зносу зубчастої передачі електровозів ВЛ8, ВЛ10 та ВЛ80 та причин пошкодження редукторів тягового приводу електропоїздів ЕР2 та ЕР9. Досліджено сили, що діють в елементах тягового привода електровозів. Встановлено, що при зміні значень кута між лінією централі двигуна і площиною колії значення реакцій в рухомій опорі ТЕД залишаються постійними, при зміні значень відстані між точками підвіски двигуна значення реакції в рухомій опорі ТЕД зменшуються, а при зміні значень кута нахилу підвіски ТЕД значення реакції в рухомій опорі ТЕД збільшуються. Отже, найбільш раціонально використовувати підвішування ТЕД із зміненим значенням відстані між точками підвіски двигуна. На основі статистичних даних про експлуатацію МОП з підшипниками кочення розрахована їх надійність за граничним значенням радіального зазору між тілами кочення за моделлю «параметр – допуск». Результати роботи можуть бути застосовані в роботі локомотивних депо.

ENG: The object of study in the qualification work is the locomotive traction drive, and the subject is measures to increase its service life. The purpose of the work is to improve the performance of the locomotive traction drive. Research methods - mathematical modeling of the influence of structural factors on the reliability of the elements of the locomotive traction drive and analytical determination of reliability indicators based on statistical data from operation. The technical condition of the elements of the locomotive traction drive of the depots of the regional branches of the Prydniprovska Railways, Odesa Railways, and Lviv Railways was analyzed. In order to identify the causes of malfunctions, structural diagrams of cause-and-effect relationships were drawn up based on their analysis to determine the causes of wear of the gearing of electric locomotives VL8, VL10, and VL80 and the causes of damage to the traction drive gears of electric trains EP2 and EP9. The forces acting in the elements of the traction drive of electric locomotives are investigated. It is established that when the angle between the engine centerline and the track plane changes, the reaction values in the moving support of the TED remain constant, when the distance between the engine mounts points changes, the reaction values in the moving support of the TED decrease, and when the angle of inclination of the TED mounts changes, the reaction values in the moving support of the TED increase. Therefore, it is most rational to use the mounts of the TED with a changed value of the distance between the points of the engine mounts. Based on the statistical data on the operation of MOTs with rolling bearings, their reliability is calculated according to the limit value of the radial gap between rolling elements using the parameter-tolerance model. The results can be applied in the work of locomotive depots.
Improving the Reliability of the Locomotive Traction Drive in Accordance with Interoperability Requirements
Keywords: локомотив; тяговий привод; моторно-осьовий підшипник; надійність; locomotive; traction drive; motor-axle bearing; reliability; ВКР; КЛ; TECHNOLOGY::Industrial engineering and economy