Комплексний підхід до управління економічними ризиками суб’єктів господарювання в умовах воєнної невизначеності - Головкова, Людмила Степанівна; Харковець, Павло Сергійович (Ukrainian State University of Science and Technologies, Dnipro, 2024)
UKR: Мета полягає в комплексному аналізі та розробці підходів до оцінювання й управління ризиками, що виникають під час економічної діяльності суб’єктів господарювання. У роботі враховано специфіку інвестиційної діяльності, а також вплив воєнної агресії та суттєвих структурних змін у національній економіці на рівень невизначеності. Методологічним підґрунтям виступають сучасні дослідження у сфері економічних ризиків і внутрішніх систем контролю. Задля комплексної оцінки застосовано класифікацію ризиків за джерелом виникнення, наслідками, ймовірністю та масштабом. Запропоновано скорингові підходи до кількісного вимірювання ризиків, висвітлено труднощі їх упровадження. Наукова новизна полягає в розробленні збалансованого підходу до управління сукупністю ризиків, де зменшення одних загроз може збільшувати інші. Запропонована концепція прийнятного рівня ризику із диференціацією стадій його прояву дає змогу оцінювати вплив різних груп ризиків у комплексі. Практична значущість дослідження виявляється у формуванні рекомендацій для удосконалення ризик-менеджменту в умовах обмежених ресурсів, дефіциту людського капіталу, порушених логістичних ланцюгів і мінливого стану економіки. Отримані результати корисні підприємствам, що прагнуть збалансовувати короткострокову фінансову вигоду з довгостроковою стійкістю та конкурентоспроможніс

ENG: Abstract. The purpose is to carry out a comprehensive analysis and develop approaches to the assessment and management of risks arising in the course of business entities’ economic activities. The study takes into account the specifics of investment activities, as well as the impact of military aggression and significant structural changes in the national economy on the level of uncertainty. The methodological framework is based on contemporary research in the field of economic risks and internal control systems. For a holistic evaluation, a classification of risks by source, consequences, likelihood, and scale has been applied. Scoring approaches to quantitative risk measurement are proposed, and the challenges of their implementation are highlighted. The scientific novelty lies in formulating a balanced approach to managing a set of risks, whereby reducing certain threats may amplify others. The proposed concept of an acceptable risk level, which differentiates the stages of its manifestation, enables a comprehensive assessment of various risk groups. The practical significance of this study is reflected in the development of recommendations for improving risk management under conditions of limited resources, shortages of human capital, disrupted logistics chains, and a volatile economic environment. The findings are valuable to enterprises seeking to balance short-term financial gains with long-term resilience and competitiveness.
Comprehensive Approach to Managing Economic Risks of Business Entities under Conditions of War-Induced Uncertainty
Л. Головкова: ORCID 0000-0001-5473-6644: П. Харковець: ORCID 0009-0000-6190-3746
Keywords: фінансовий ризик; інвестиційна діяльність; оцінювання ризику; ризик-менеджмент; скорингові моделі; воєнний стан; економічна невизначеність; financial risk; investment activity; risk assessment; risk management; scoring models; martial law; economic uncertainty; КФОП (ДІІТ); SOCIAL SCIENCES::Business and economics