Результаты определения фактических значений жесткости пути для исследований взаимодействия пути и подвижного состава - Татуревич, Анатолий Павлович (Днепропетровский национальный университет железнодорожного транспорта имени академика В. Лазаряна, Днепропетровск, 2003)
UK: У роботі викладені результати визначення фактичних жорсткостей і модулів пружності колії для дослідження взаємодії колії і рухомого складу з врахуванням конструкцій верхньої будови колії, що змінилися за останні роки, особливо на залізобетонних шпалах. Уточнено значення модулів пружності підрейкових основ при горизонтальному вигині і крутінні рейкових ниток.

RU: В работе изложенные результаты определения фактических жесткостей и модулей упругости пути для исследования взаимодействия пути и подвижного состава с учетом конструкций верхнего строения пути, которые изменились за последние годы, в особенности на железобетонных шпалах. Уточнены значения модулей упругости подрельсовых оснований при горизонтальном изгибе и кручении рельсовых нитей.

EN: The results of determining the rigidity and the modulus of elasticity of the track are shown in the paper. They are used for research of track and a rolling stock interaction and they are faking info account the constructions of the permanent way which has been changed for last years especially on concrete crossties. The values of the elasticity modules under the rail are specified under the horizontal bend and rail twist.
Результати визначення фактичних значень жорсткості шляху для досліджень взаємодії колії та рухомого складу
The Results of Determining the Actual Values of Track Stiffness to Study the Interaction of Track and Rolling Stock
Keywords: жорсткість; модуль пружності; колія; рухомий склад; жесткость; модуль упругости; путь; подвижной состав; rigidity; elastic modulus; track; rolling stock; КККГ