Система принципів ціноутворення в умовах реформування залізничного транспорту - Савицька, Таїсія Миколаївна (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпро, 2016)
UK: Мета. Проаналізувати систему чинників, що враховуються при встановленні залізничних тарифів в Україні, а також проблеми ціноутворення на залізничному транспорті в сучасних умовах. Розробити принципи ціноутворення на послуги залізничного транспорту України, які б забезпечували досягнення цілей цінової політики галузі та зумовлювали створення нових ефективних підходів тарифоутворення на послуги інфраструктури залізничного транспорту. Методика. Для вирішення завдання в роботі були проаналізовані існуючі принципи формування тарифів та виявлені недоліки в діючих підходах. Нові принципи були розроблені не лише з метою задоволення потреб залізниць у достатньому фінансуванні, а й в аспекті забезпечення економічної безпеки держави в цілому. Результати. Були визначені найважливіші засади щодо створення нової ефективної системи ціноутворення, вивчені можливі ризики зміни принципів та підходів до ціноутворення, обґрунтовані нові принципи з позиції реформаційних процесів у галузі та за умов росту конкуренції з боку інших видів транспорту. Наукова новизна. Удосконалена система принципів побудови залізничних тарифів в умовах реформування залізничного транспорту, яка включає 9 принципів (прозорість та прогнозованість, недискримінаційний доступ до інфраструктури, еквівалентність та ефективність, врахування трансакційних витрат, попиту споживачів та місцевих особливостей, наукова обґрунтованість та дерегулювання тарифів), що дозволить підвищити ефективність і конкурентоспроможність залізничних послуг на ринку перевезень. Практична значимість. Застосування вказаної системи принципів ціноутворення дозволить створити ефективний, науково обґрунтований методичний підхід щодо побудови гнучких та динамічних, орієнтованих на попит послуг залізничного транспорту.

RU: Цель. Проанализировать систему факторов, учитываемых при установлении железнодорожных тарифов, а также проблемы ценообразования на железнодорожном транспорте Украины в современных условиях. Разработать принципы ценообразования на услуги железнодорожного транспорта Украины, которые обеспечивали бы достижение целей ценовой политики отрасли и обуславливали создание новых эффективных подходов к тарифообразованию. Методика. Для решения задачи в работе были проанализированы существующие принципы формирования тарифов и выявлены недостатки в действующих подходах. Новые принципы были разработаны не только в целях удовлетворения потребностей железных дорог в достаточном финансировании, но и в аспекте обеспечения экономической безопасности государства в целом. Результаты. Были определены важнейшие принципы по созданию новой эффективной системы ценообразования, были обоснованы новые принципы с учетом текущих процессов реформирования отрасли и при условиях роста конкуренции со стороны других видов транспорта. Научная новизна Усовершенствована система принципов построения железнодорожных тарифов в условиях реформирования железнодорожного транспорта, которая включает 9 принципов (прозрачность и прогнозируемость, недискриминационный доступ к инфраструктуре, эквивалентность и эффективность, учет транзакционных издержек, спроса потребителей и местных особенностей, научная обоснованность и дерегулирование тарифов), что позволит повысить эффективность и конкурентоспособность железнодорожных услуг на рынке перевозок. Практическая значимость. Применение указанной системы принципов ценообразования позволит создать эффективный, научно обоснованный методический подход к построению гибких и динамичных, ориентированных на спрос услуг железнодорожного транспорта.

EN: The first aim to analyze the system of factors taken into account in determining railway tariffs and pricing problems on the railways of Ukraine in modern conditions. The second aim is to develop pricing principles for railway transport services of Ukraine, which will ensure the achievement of the purposes of industry pricing policies, and provide for the creation of new effective approaches to pricing. Methods. To solve the problem existing pricing principles have been analyzed in the work and drawbacks in current approaches have been identified. New guidelines have been developed to satisfy not only the railways needs adequate funding, but also in the aspect of ensuring the economic security of the state as a whole. Findings. The most important principles for the building a new and effective pricing system have been identified; new principles, taking into account the current process of reforming the industry, and under conditions of growing competition from other modes of transport were justified. Originality. The system of principles setting railway tariffs in restructuring the railway transport was improved, which includes nine principles (transparency and predictability, non-discriminatory access to infrastructure equivalence and effectiveness, taking into account transaction costs, consumer demand and local characteristics, scientific validity and deregulation of tariffs), which will increase the effectiveness and competitiveness of rail transport services in the market. Practical value. The use of this system of pricing principles will create an effective, scientifically grounded methodical approach to build a flexible and dynamic, demand-driven railway transport tariffs.
Система принципов ценообразования в сфере железнодорожных перевозок в условиях реформирования отрасли
Pricing Principles in Rail Transport in Terms of Reform
Т. Савицька, ORCID 0000-0003-1323-4984
Keywords: принципи; ціноутворення; тарифи; ефективність; прозорість; інфраструктура; принципы; ценообразование; тарифы; эффективность; прозрачность; инфраструктура; principles; pricing; tariffs; efficiency; transparency; infrastructure; ГНДЛ