Дослідження ефективності використання альтернативних видів тяги на станції Скнилів - Поліщук, Іван Борисович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Пояснювальна записка складається з: 52 с., 12 рис., 10 табл., 11 джерел. Об’єктом дослідження у кваліфікаційній роботі є робота маневрового локомотива ЧМЕ3. Метою роботи є дослідження роботи маневрового локомотива ЧМЕ3 при застосуванні бортових накопичувачів енергії, що дозволяє організувати ефективне акумулювання та подальше використання енергії для раціонального та економічного використання паливно-енергетичних ресурсів. Методи дослідження – методи аналізу альтернативних видів тяги для маневрової роботи, розрахунку накопичення енергії та витрати палива при виконанні роботи маневровим локомотивом. Розглянуто альтернативні види тяги для виконання маневрової роботи, показано різні варіанти маневрових локомотивів з альтернативними технологіями тяги та ступінь їх придатності за різних сценарії експлуатації. Побудовано діаграму розподілу часу роботи маневрового локомотива ЧМЕ3 по позиціях контролера машиніста під час виконання маневрової роботи на станції Скнилів. Встановлено, що при роботі тепловоза на умовах, що відповідають IV позиції КМ сумарна величина накопиченої енергії при 0-III позиції КМ становить 3248 МДж, що достатньо для подальшої роботи тепловоза за рахунок накопичувача енергії. Результати роботи можуть бути застосовані при проектуванні маневрових локомотивів з альтернативними видами тяги.

ENG: The explanatory note consists of: 52 pages, 12 figures, 10 tables, 11 sources. The object of study in the qualification work is the operation of the ЧМЕ3 shunting locomotive. The aim of the work is to study the operation of the ЧМЕ3 shunting locomotive when using on-board energy storage devices, which makes it possible to organize efficient accumulation and further use of energy for the rational and economic use of fuel and energy resources. Research methods include methods for analyzing alternative types of traction for shunting work, calculating energy accumulation and fuel consumption when performing work with a shunting locomotive. Alternative types of traction for performing shunting work are considered, various options for shunting locomotives with alternative traction technologies and the degree of their suitability for various operating scenarios are shown. A diagram was constructed of the distribution of operating time of the ЧМЕ3 shunting locomotive according to the positions of the driver's controller when performing shunting work at the Sknyliv station. It has been established that when a diesel locomotive operates under conditions corresponding to the IV position of the DC, the total amount of accumulated energy at the 0-III position of the DC is 3248 MJ, which is sufficient for further operation of the diesel locomotive due to the energy storage device. The results of the work can be used in the design of shunting locomotives with alternative types of traction.
Study of the Efficiency of using Alternative Types of Traction at the Sknyliv Station
Keywords: маневрова робота; тепловоз; дизель; енергія; потужність; витрата палива; shunting work; diesel locomotive; diesel; energy; power; fuel consumption; ВКР; КЛ; TECHNOLOGY